Az öntözőrendszer helyzete
Az öntözőrendszer helyzete

Az öntözőrendszer helyzete

Az igazság a témával kapcsolatban az, hogy még egyetlen emberrel sem találkoztam, aki megbánta volna, hogy csináltatott velem egy öntözőrendszert a kertjébe. Általában pont fordítva sül el a dolog, miszerint a következő találkozásunk alkalmával magától kezdi el felsorolni, hogy mennyi mindennel többet tud az öntözőrendszer, mint amire számított, vagy akart, amikor megrendelte.

Az öntözőrendszer legnagyobb arányú megrendelése, ha életkor szempontjából nézzük, akkor a 25-40-ig korosztály. Nincs is mit csodálkozzunk ezen, hiszen ez a korosztály a legaktívabb, a szabadidejét ezért leginkább megbecsülő, valamint még az aktívan helyváltoztató, azaz költöző korosztály. Itt a legfontosabb döntési szempont az, hogy az öntözőrendszer megtakarítva az ő idejét elvégzi a kerti munkák legnagyobbikát, ami természetesen a locsolás. Ez egy tipikus kényelmi szempont. Ennél a korosztálynál a második legszimpatikusabb szempont a víztakarékosság. Az öntözőrendszer minden más locsolási megoldásnál hatékonyabban öntözi meg a kertet, és a leginkább víztakarékosabb módon teszi mindezt. Évtizedek óta finomított technológia az, amit fejlesztenek minden évben tovább az öntözéstechnikai cégek, ami lehetővé teszi a professzionális öntözést.

A 40-60-ig tartó korosztály az, ahol az öntözőrendszer még igen népszerű. Még itt is jellemző az aktív életmód, azonban a fizikai energia kiváltása már néha szükségszerű. Általában ennek a megspórolása és az időmegtakarítás az, amely szempontok miatt történik itt a választás. Fontosnak számít még itt az a közös nevező is, ami az utánozhatatlanul szép kert, és ennek a fokozott igénye. A kertben eltöltött szabadidő jellemző erre a korosztályra.

Egyre jellemzőbb, hogy az öntözőrendszer társasházakban, közintézményekben és parkokban is megjelenik. Véleményem szerint ez a tömeges igény kivetülése, amely erős igényt támaszt arra is, hogy az otthoni környezeten kívül is működjön ez a berendezés. Nem is beszélve arról, hogy állandó emberi erőforrás nélkül is elvégződik ez a szükségszerű munka.

A magam részéről és a szakma holtpontról való elmozdulása érdekében nagyon remélem, hogy az öntözőrendszer felhasználási köre tovább bővül és a népszerűsége nőni fog a jövőben.