Hogyan válassz kerékpáros cipőt? 4. rész
Hogyan válassz kerékpáros cipőt? 4. rész

Hogyan válassz kerékpáros cipőt? 4. rész

És elérkeztük a országúti verseny cipőkhöz, amelyeket szintén meg tudunk vásárolni a BikeLandnél. Lássuk mit használnak a versenyzők az utakon!

Első ránézésre minden országúti versenycipő ugyanúgy nézhet ki, de amikor jobban megnézzük rájövünk, hogy ez koránt sincs így.

Az országúti verseny cipőknek 3 kategóriája van. Nehéz elválasztani őket egymástól, de vannak főbb jellemzők. Vannak olyan modellek, amelyen három tépőzár van, sőt, vannak újra fűzős modellek is. Talán úgy lehetne szemléltetni, hogy amelyik karban talpazattal rendelkezik, az inkább versenyzésre való, hiszen kevesebb wattot fogunk elveszteni, az üvegszálas kompozitok sportolásra, túrázásra ajánlottak. Ebben a kategóriában a csúcsmodell cipők darabja akár 200 gramm alatt is lehet (darabonként), és ez nagyon sokat segít, ha percenként 80-100x kell tekerni.

A középkategóriától felfelé a csat+tépőzár kombó a jellemző, ezen felül 1 vagy 2 BOA tekerős jön szóba. A BOA tekerőről érdemes tudni, hogy régen kizárólag a csúcsmodelleken volt ilyen, de mára elérhetőbb lett az alacsonyabb árfekvésű modelleken is.

A legjobb, hogy a versenykategóriás cipők kiváló szellőzőrendszerrel rendelkeznek.