A kertépítés legideálisabb időszakai
A kertépítés legideálisabb időszakai

A kertépítés legideálisabb időszakai

Mindenekelőtt szeretnék egy tévhitet szétoszlatni azzal kapcsolatban, hogy a kertépítés munkáit milyen évszakokban lehet csak végezni. Elterjedt tévhit ugyanis az, hogy a kertépítést csak tavasszal és ősszel szabad végezni. Nem, ez nincs így! Igaz, hogy a legnagyobb kánikulában megvannak a kertépítés kockázatai, de mióta elterjedt és kihagyhatatlanná vált a kertépítésből az automata öntözőrendszer, azóta gyakorlatilag a kánikulából fakadó hátrányok is minimalizálódtak. Egy jó kertépítő csapat hozzászokott ennek a kiküszöböléséhez és pontosan tudja azt is, hogy mit kell tenni a kánikulában.

Tévhitként kezelem azt is, hogy nem lehet kertet építeni télen. De igenis lehet, sőt szoktunk is. Természetesen, amikor fagyok vannak és hó fedi be a területet, akkor nem szoktunk. Azonban a tél azon időszakaiban, amikor ez a helyzet nem áll fenn, akkor nagyon is sok mindent el lehet végezni a kertben. Semmi akadálya a tereprendezésnek, annak, hogy eltávolítsuk a nem odaillő tereptárgyakat, vagy éppenséggel megépítsük őket. Sem a haszontalan, vagy fölösleges föld kihordása, sem a hasznos termőföld behordása és elterítése nincs akadályoztatva ilyenkor. A földnek ráadásul van egy természetes ülepedése is, ami egy ilyen csapadékos időszakban megtörténik, és a tavaszi kertépítés folytatásánál már erre nem kell várakozni. Nincs például semmi akadálya az automata öntözőrendszer összeszerelésének sem, mindösszesen a lepróbálás és a pontos beállítás az, ami tavaszra marad. Bizonyos növényeknek, mint az örökzöldeknek az ültetése is megvalósítható akkor, amikor nincsenek kemény fagyok.

Jól látható tehát, hogy a nagyobb horderejű feladatok, de tulajdonképpen a kertépítés jelentős része is elvégezhető feladat télen is. Természetesen a hideg miatt a munkatempó elmarad a többi évszakhoz képest, azonban az a kertépítő, aki télen is munkához jut, biztosan szépen honorálja majd ezt a megfelelő kedvezményekkel.

Tagadhatatlan, hogy a kertépítés legtöbbek által gyakorolt időszaka a tavasz és az ősz. De ezt elsősorban az emberek hangulata, valamint az építőipar ciklusai határozzák meg, és nem feltétlen a racionalitás. Kijelenthető ezért, hogy a tavasz és az ősz a kertépítés szezonja, azonban tény az is, hogy ez a munka négyévszakos.